Septembar 25, 2022

Na području opštine Srebrenica 78 sumnjivih minskih površina

Na području opštine Srebrenica postoji 78 površina za koje se sumnja da su minirana. Hasudin Mustafić iz opštinske Civilne zaštite kaže da tokom prošle godine na području naše opštine nije vršeno deminiranje.

- Služba Civilne zaštite opštine Srebrenica raspolaže podacima koje smo dobili od BH MAK-a da na području naše opštine postoji 78 sumnjivih minskih površina ukupne površine 2.811.037 m2. U toku 2020. godine na području naše opštine nije vršeno deminiranje. Budžetom nemamo predviđena sredstva za deminiranje, i ovisimo od humanitarnog deminiranja. Zbog ekonomske situacije i pandemije koronavirusa deminiranje u našoj zemlji je stalo, ali se nadamo da će ova 2021. godina biti bolja – kaže Mustafić koji se ipak nada da će tokom 2021. Godine biti deminiranja na području Srebrenice.

- Tokom kalendarske 2020., poslali molbe za pomoć u procesu deminiranja svim ambasadama u BiH. Neke ambasade su nam odgovorile da nemaju predviđenih sredstava, a od nekih još uvijek čekamo odgovor. Nadamo se da ćemo pronaći donatore koji će nastaviti process deminiranja na području naše opštine – ističe Mustafić.

 

Tokom 2020. godine Civilna zaštita je u saradnji sa policijskom stanicom Srebrenica  pronašla je značajan broj neeksplodiranih – ubojitih sredstava (NUS) zaostalih iz rata.

- To uglavnom pronađu građani dok čiste svoja imanja. Sve je veći broj površina koje ljudi čiste i tako pronađu neeksplodirana sredstva. MI smo u prošloj godini imali 19 zahtjeva za uklanjaje NUS-a, a time je obuhvaćeno 51 NUS različite vrte i kalibra. MI smo tokom prošle godine ukupno uklonili 48 NUS-eva. Svakako da svi građani ukoliko pronađu neki NUS bitno je da nam se jave ili prijave policiji, ali nikako oni ne bi trebali dirati to – kaže Mustafić.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.