Septembar 25, 2022

Kako će biti provedeno ponavljanje izbora na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici

Ponovljeni izbori na 26 redovnih biračkih mjesta i dva mjesta u odsustvu biće održani u nedjelju 21. februara 2021. godine. Kako će biti provedeni izbori i koje su to promjene u odnosu na izborni dan 15. Novembra za naš radio pojasnila je predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Ljiljana Stevanović.

- Glasanje se vrši po istom biračkom spisku, a liste takođe ostaju iste kao što su bile i 15. Novembra. Razlika je u tome što imamo od CIK-a instrukciju koja je uvela određene promjene u smislu odvoženja materijala. To je sad u nadležnosti OIK-a i članovi OIK-a su dužni da najdalje 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta birački materijal odvesti na biračko mjesto u pratnji policije. Birački materijal će da bude zaključan do otvaranja biračkog mjesta, a na tom mjestu će biti obezbijeđeno prisustvo policajaca – rekla je Stevanović i dodala da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

- Na svakom biračkom mjestu će biti prisutni supervizori ispred CIK-a. Po jedan supervisor će biti na svakom biračkom mjestu, i biće na usluzi članovima biračkih mjesta. Članovi biračkih odbora će imati obuku koji će izvršiti OIK. I OIK će imati supervizora ispred CIK-a. Još jedna novina je što je uvedena instrukcijom jeste da obezbijedi dostavu zelenih obrazaca za nivo načelnika najdalje do 23 sata u sjedište OIK-a kako bi ti podaci bili uneseni. Svi oni članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažovani na dan izbora 15. Novembra ponovo ne mogu biti angažovani – rekla je Stevanović.

U okviru pripreme za održavanje Loklanih izbora 2021. godine, Opštinska izborna komisija Srebrenica obavještava sva lica koja u skladu sa zakonom ostvaruju pravo glasa u izbornoj jedinici 105B Srebrenica, a koji su pozitivni na virus COVID-19 ili se nalaze u izolaciji, u skladu sa izbornim pravilima da bi ostvarili pravo glasa imaju obavezu da obavjeste Izbornu komisiju Srebrenica najkasnije 72h prije održavanja izbora i dostave dokaz (rješenje nadležnog organa) kojim dokazuju da su pozitivni na virus COVID-19 ili da se nalaze u izolaciji.

Sva lica koja se prijave Opštinskoj izbornoj komisiji i dostave potrebnu dokumentaciju glasaće putem posebnog mobilnog tima.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.