Januar 27, 2022

Tabaković: Najbliže smo odluci da bojkotujemo izbore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK)  donijela  je odluku da će na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i na dva mjesta u odsustvu (Živinice i Gradačac) ponovljeni izbori biti održani u nedjelju 21. februara ove godine.

Međutim, pitanje je hoće li Bošnjaci uopće izaći na ponovljene izbore u Srebrenici. Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" kažu da su veoma "blizu odluke o bojkotu ponovljenih lokalnih izbora na redovnim biračkim mjestima u ovom gradu." Kandidat za načelnika Alija Tabaković ispred koalicije "Moja adresa: Srebenica" kaže da će odluka o tome biti poznata uskoro.

- Mi ćemo ovo dan dva donijeti odluku. Ja sam i ranije rekao da smo najbliže odluci da bojkotujemo izbore. Nekoliko je tu razloga, između ostalog, i sva ova dešavanja koja se dovode sa izbornim inženjeringom što su CIK i Sud BiH utvrdili. Zbog odnosa CIK-a gdje smo u startu zakinuti za oko 800 glasova izvan BiH, glasanje putem pošte. Nije poništen taj dio. Što je još veći apsurd i kada bi neko od tih građana mogao doći da glasa na nepovrđenim listićima to mjesto nije otvoreno. Nama je u startu presuđeno da ne možemo pobijediti, da ne možemo uspjeti. Ovo je naš vid demokratske borbe i najbliže smo odluci da bojkotujemo izbore – kaže Tabaković koji dodaje da će danas biti održan sastanak sa kandidatima liste “Moja adresa: Srebrenica”

- Danas imamo sastanak sa kandidatima sa liste. Ovaj process ne zavisi samo od Alije, Hamdije, Ćamila, Sadika. Svi pojedinci će imati pravo da iznesu svoje viđenje. Nije ovo borba usmjerena ni protiv bilo  koga, nego samo da se pokuša da se izborni sistem vrati u zakonske okvire.  CIK je kada je u pitanju pošta najveći krivac, i nije htio da utvrđuje svoju odgovornost. Ukoliko se odlučimo na bojkot onda će to biti odbijanje prihvatanja mandata, u svakom slučaju skupština će biti jednonacionalna – rekao je Tabaković.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.