Januar 27, 2022

Reakcije na odluku o bojkotu ponovljenih izbora od strane Bošnjaka u Srebrenici

Bošnjaci u Srebrenici će bojkotovati ponovljene izbore na redovnim biračkim mjestima koji će biti održani u nedjelju 21. februara. Odluka je to koju su donijeli predstavnici inicijative „Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi.

-        Mi smo donijeli odluku iz razloga što smo naišli na mnoge nepravilnosti i nekorektnosti. Kap koja je prelila čašu će odluka CIK-a da ne poništi glasanje putem pošte, da ovim ljudima ne omogući da ostvare svoje građansko pravo. Oko 800 glasača je zakinuto, i na ovakav način kako je predviđeno nismo u mogućnosti niti moralno niti bilo kako imamo pravo da učestvujemo i da sami damo legitimitet izbornim prevarama i na neki način predaji Srebrenice – rekao je Alija Tabaković, kandidat za načelnika ispred koalicije „Moja adresa: Srebrenica“

U proteklim danima imenovani su birački odbori u kojima su i Bošnjaci. Tabaković kaže da je na sastanku donesena odluka da se bošnjački članovi biračkih odbora povuku i ne učestvuju u provođenju izbora.

-        Mi smo donijeli zaključak da pozovemo sve članove biračkih odbora i posmatrače koje smo delegirali da ne učestvuju u izbornom procesu. Naložili smo političkim subjektima koje smo zastupali da obavijeste OIK da povlače saglasnost i prijedloge imena članova biračkih odbora – kaže Tabaković.

Nakon odluke inicijative “Moja adresa Srebrenica” o bojkotu izbora uslijedile su reakcije, a sigurno da će ih u narednim danima biti još. Reagovao je i aktuelni načelnik opštine Srebrencia i kadndiat za načelnika koalicije “Zajedno za Srebrenicu” Mladen Grujičić koji kaže:

- Jasno je zašto su to uradili članovi inicijative “Moja adresa: Srebrenica”. To su uradila tri člana i to Alija Tabaković, Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović jer su shvatili da ne mogu dobiti ove izbore i da nemaju šansi. Oni su uvukli u još veći problem bošnjački narod u Srebrenici i svjesni su da će izgubiti još jednog odbornika najmanje u ponovljenim izborima jer su se očigledno borili da osvoje stolicu, nisu razmišljali o narodu i da će dovesti građane Srebrenice u jedan problem. Ukoliko bošnjački narod shvati da je namjera ove trojke da manipulišu njima i da pravdaju svoj neuspjeh na izborima, neuspjeh na povjerenju koje je neko njima dao da provode izbore. Svima je jasno da je ovo način da se oni opravdaju i da pokušaju da spase ono što su proizveli, a to je da se ponove izbori i da na tim izborima izgube još neku poziciju. Ja pozivam građane Srebrenice, Bošnjake, da izađu i glasaju, izaberu svoje predstavnike, ali ne ove koji nisu bili njihovi predstavnici nego da izaberu legalne predstavnike koji će se boriti za njihove interese. Ovi se nisu borili nego su zastupali sopstveni interes. Smatram i vjerujem da je ovo kraj političke karijere ove trojke, i ovo je jedini način kako bi oni mogli sebe da operu od svega što su radili u prošlosti – rekao je Grujičić.

CIK je održavanje ponovljenih izbora na 26 redovnih biračkih mjsta u Srebrenici i dva mjesta u odsustvu zakazao za nedljeju 21. februara ove godine.

A. Mehmedović/ M. Sekulić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.