Januar 27, 2022

Košarac u posjeti Srebrenici

Ministar trgovine i vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Staša Košarac posjetio je danas Srebrenicu. U okviru posjete sastao se sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem kojem je pružio podršku na predstojećim ponovljenim izborima na redovnim biračkim mjestima.

  • Gospodin Košarac je inicijator dodjele milion i po KM obećanih sredstava Srebrenici 2015. godine. Zahvaljujući toj inicijativi Srebrenici su doznačena ta sredstva koja će biti iskorištena za projekte koji su usaglašeni zajednički između Srba i Bošnjaka. Gospodin Staša Košarac je dokazani prijatelj Srebrenice i danas je došao da pruži svoju podršku u smislu i podrške našoj privredi, pogotovo izvoznoj privedi jer imamo firme koje su tako orjentisane. Srebrenica je mjesto koje ima potencijala koji treba iskoristiti. Zahvaljujući ljudima koji su naklonjeni Srebrenici mi ćemo uspjeti u našoj namjeri – rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić u izjavi za medije nakon sastanka sa Košarcem.

Ministar trgovine i vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Staša Košarac rekao je da je na sastanku sa Grujičićem razgovarao o više tema, a „jedna je izborni proces“.

  •  U tom kontekstu hoću da kažem da je Srebrenica sredina u kojoj je na snazi Ustav i zakon, i da Srebrenica nije izolovan slučaj. Osporavamo legitimnost CIK-a koja je u kontekstu Srebrenice i Doboja donosila odluke politički. To jeste zabrinjavajuće. Imamo situaciju da politika utiče na odluke CIK-a, i to imamo u Srebrenici. Srebrenica je sredina svih njenih građana, jednako Bošnjaka i Srba. Četiri godine imali smo borbu načelnika i njegovog tima za svaki projekat u Srebrenici. Treba postaviti pitanje zbog čega je tri mjeseca zastoj u Srebrenici. Šta se sve moglo u Srebrenici uraditi da CIK nije donio takvu odluku. Ko će trpiti posljedice. Naravno, građani. Odluka CIK-a je bila politički motivisana, da se onemogući napredak i Bošnjaka i Srba u Srebrenici. Zašto više ne prestati s manipulacijama koje su vidljive od strane bošnjačkih političkih elita. Mislim da to nije korektno raditi vlastitom narodu. Pobjeda ove politike je da kada su u proteklom periodu kandidovali određene projekte to je uvijek bilo za sve građane. Zašto se sada kontaminira izborni proces i  zagađuju odnos – rekao je Košarac i dodao da je Srebrenica „imala snažnu podršku Vlade RS-a i ministara iz Savjeta ministara, tako će biti i ubuduće“.
  •  Primarno pitanje je kako pomoći ljudima koji hoće da se bave privrednim aktivnostima. Želimo imati odgovorne politke. a Srebrenica nastavi saradnju sa međunarodnim finansijskim organizacijama, ali ne onako kako je to bilo prije da taj novac koji dođe, završi pod sumnjivim okolnostima

Košarac je pozvao stanovnike Srebrenice da izađu na izbore u nedjelju 21. februara.

  • CIK je izabran nezakonito i donose odluke na političkoj osnovi. To je nedopustivo u zemljama visoke demokratije. Glasajući ponovo pokazujemo demokratski kapacitet Republike Srpske koja je spremna da se suoči sa izazovima. Prepoznajemo tendencije izborne komisije zbog procesa koji nam slijede. Trebamo iskazati potpunu opreznost na poruke koje dolaze od bošnjačke političke elite, jedni su za izbore, a drugi za bojkot. Ne treba upasiti u zamku, nego građani treba da izađu na izbore, i da konačno se prestane sa zloupotrebom izbornog procesa – rekao je Košarac.
Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.