Juli 04, 2022

Predstavnici probosanskih stranaka sastali se sa članovima inicijative "Moja adresa Srebrenica": Podrška bojkotu izbora

Kandidat za načelnika Opštine Srebrenica ispred Incijative "Moja adresa Srebrenica" Alija Tabaković nakon sastanka sa liderima bh. stranaka koji su danas posjetili Srebrenicu rekao je da ne odustaju od odluke o bojkotu izbora.

- Ponovo smo dobili podršku od lidera bh. stranaka da bojkotujemo izbore u Srebrenici koji će biti održani 21. februara 2021. godine. Dobili smo maksimalnu podršku i u daljim aktivnostima u demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Također, obavještavamo javnost da smo danas predali apelaciju Ustavnom sudu BiH sa privremenom mjerom i očekujemo zaključak da hitno reaguje po pitanju naše privremene mjere - kazao je Tabaković koji je istakao da je odluka o bojkotu izbora "teška i veoma bolna".

- Za svakoga ćemo se boriti i vidjet ćemo kakav će rezultat biti naše borbe. Uputili smo poziv svim našim biračima da ne izađu na izbore u nedjelju, oni koji izađu to je njihova odluka i nećemo se ljutiti, jer to je njihovo pravo. Naši kandidati su donijeli odluku da neće prihvatati mandate na ovakav način. Borit ćemo se na demokratski način da budemo faktor mira i stabilnosti u Srebrenici – istakao je Tabaković.

On navodi da su obavijestili Centralnu izbornu komisiju da predstavnici i članovi biračkog odbora neće učestovati u izbornom procesu.

- Nažalost, dobili smo informaciju da zovu iz CIK-a i ucjenjuju članove biračkih odbora da će učiniti sve da budu maksimalno kažnjeni. Mi ćemo stati iza svakoga člana i obavijestili smo ih pismenim izjavama da neće prisustovati na dan izbora u Srebrenici – podvukao je Tabaković.

Podršku čelnicima Incijative "Moja adresa Srebrenica" dao je član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, potpredsjednik SDA Edin Ramić, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, predstavnici Općinskog odbora SBB-a i Naša stranka.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) donijela je odluku da će na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i na dva mjesta u odsustvu (Živinice i Gradačac) ponovljeni izbori biti održani u nedjelju, 21. februara ove godine.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.