Print this page

Vrhunski ljekari pomažu pacijentima u Srebrenici

U ambulanti MFS EMMAUS centra u Potočarima danas  je pacijente pregledala grupa vrhunskih ljekara specijalista sa UKC Tuzla na čelu sa prof. dr Šekibom Umihanićem. Tim vrhunskih doktora je na raspolaganju građanima Srebrenice, a dolaziće po potrebi da pružaju usluge pacijentima.

- Predvodim grupu humanista prije svega koji su došli ovdje u Potočare, u Srebrenicu i stavljaju se na raspolaganje svim pacijentima, i takođe kolegama bilo da se radi o javnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama – kaže dr Umihanić koji pojašnjava šta je cilj:

 - Cilj je da u ovom jednom lijepo uređenom i dobro opremljenom prostoru pružimo usluge iz domena svojih specijalnosti. Sve je to bazirano na humanuratnoj bazi. U narednom periodu planiramo napraviti jedan plan da dolazimo i prema potrebama koje se ukazuju, potrebama određenih grupa stanovništva ili pacijenata za određenim vidom specijalnsoti. U praktičnom smislu to znači da pacijenti iz Srebrenice, Bratunca ili Milića ne moraju da dolaze u Tuzlu na klinički centar. Mi smo ovdje i stavljamo se na raspolaganje – kaže dr Umihanić i dodaje da su pregledi za pacijente u potpunosti besplatni uz obavezu da se pacijenti pridržavaju mjera s ciljem prevencije širenja korona virusa.

- Mi ćemo u saradnji sa EMMAUS-om da vidimo koliko to treba često da dolazimo i u kom vremenskom periodu. Spremni smo ako treba da dolazimo i svake sedmice, ali sve zavisi od potreba stanovništva. Ja sam u komunikaciji sa kolegama iz drugih centara u Bosni i Hercegovini, i oni su se stavili na raspolaganje, i zainteresovani su da dolaze i humanitarno rade. Kao vođa tima napravit ću plan, u zavisnosti od potrebe i broja pacijenata. Ovdje su danas otolaringolog, internista, kadriovaskularni hirurg, hirurzi, neuropsihijati. Ukoliko bude potrebe da dođe još specijalista svakako ćemo ih obezbijediti – istakao je dr Umihanić.

M. Sekulić/ A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)