Juni 17, 2021

Izabrani odbornici danas potpisuju odluku o prihvatanju mandata. Uskoro konstitutivna sjednica SO Srebrenica

Certifikati o osvojenim mandatima izabranim odbornicima u Skupštinu opštine Srebrencia i načelniku opštine Srebrenica na izborima održanim 15. novembra 2020. i ponovljenim 21. februara 2021. godine biće ponuđeni danas na potpisivanje. Potpisivanje odluke o prihvatanju ili neprihvatanju mandata zakazano je danas u periodu od 11 do 16 sati u opštini Srebrenica.

-          Nakon što je OIK proveo izbore koji su potvrđeni od strane CIK-a, kao v.d. sekretar SO Srebrenica preuzeo sam uvjerenja u ime 21 odbornika i načelnika opštine Srebrenica 11. Marta 2021. Godine u Sarajevu. Nakon toga smo obavijestili sve odbornike da smo za danas zakazali uručenje tih certifikata, odnosno potpisivanje njihove izjave o prihvatanju ili odbijanju mandata u SO Srebrenica. Nakon što se to izvrši ispunjeni su svi uslovi da se u zakonskom roku formira Skupština opštine Srebrenica to jest da se održi konstitutivna sjednica – kaže v.d. sekretar SO Srebrenica Zekerijah Hadžić koji dodaje da „u slučaju da neko od izabranih odbornika danas iz određenih razloga ne potpiše odluku o prihvatanju mandata istu može potpisati do četvrtka 18. marta“

-          Svi su obaviješteni na vrijeme. Imali smo slučaj lica koje je zaraženo koronavirusom, i tom licu smo elektronskim putem dostavili. Lice je potpisalo izjavu o prihvatanju mandata, a certifikat će mu biti naknadno uručen. Isto tako, dobili smo obavještenje da jedno lice danas neće moći doći da preuzme mandat zbog zdravstvenih razloga – kaže Hadžić.

Prema riječima v.d. sekretara Skupštine opštine stručna služba je pripremila sve što je potrebno za održavanje konstitutivne sjednice SO Srebrenica.

Ipak, odluku o tome kada će biti održana konstitutivna sjednica SO Srebrenica donijeće politički predstavnici u Srebrenici čiji su odbornici osvojili mandate.

Obzirom da će, najvjerovatnije, svi izabrani odbornici prihvatiti mandate predsjednik OO SNSD-a Srebrenica Radomir dr Pavlović smatra da nema potrebe da se odugovlači održavanje konsitutivne sjednice. Dr Pavlović dodaje da su počeli pregovori o formiranju vlasti.

-          Mi mislimo da će se konstitutivna sjednica održati u narednih sedam do deset dana. Podnijet ćemo danas inicijativu za održavanje sjednice ispred grupe odbornika. Načelnik opštine je zadužen da vodi određene pregovore sa političkim partijama oko eventualnog sporazuma. Mi smo imali opštinski odobr i donijeli smo odluku o politikama koje ćemo provoditi, potrebnim komisijama i prijedlozima za prvu sjednicu. Očekujemo da će se razgovori obaviti sa svim političkim partijama. Normalno i sa odbornicima iz reda koalicije „Moja adresa: Srebrenica“, i da ćemo odrediti određene principe i pravila, a to je prije svega izborni rezultat, i pravilo koje bi trebalo da bude isto za sve, a to je jedan odbornik jedna pozicija. U tom smislu trebaju se kretati dogovori do konačnog sporazuma koji treba da bude suština vlasti u naredne četiri godine. Sporazum bi trebao da sadrži i određene ekonomske reforme od strane svih nivoa vlasti, kao i određene dogovore oko budućnosti Srebrenici. Znači, u narednih sedam do deset dana sjednica, a do tada će se voditi razgovori sa predstavnicima političkih partija, načelnikom opštine. Nakon toga ćemo sjesti i potpisati koalicione dogovore – rekao je dr Pavlović.

Prema rezultatima izbora načelnik opštine Srebrenica u naredne četiri godine biće i dalje Mladen Grujičić koji je bio kandidat koalicije „Zajedno za Srebrenicu“. Skupština opštine Sreberenica broji 21 odbornika, a u ovom mandatu najviše odbornika će imati SNSD (sedam odbornika), zatim koalicija “Moja adresa Srebrenica” pet odbornika, SDS tri, DNS dva, i po jedan mandate će imati DF, Ujedinjena Srpska, Srpska radikalna stranka i DEMOS.

Ispred SNSD-a dužnost odbornika će obnašati dr Radomir Pavlović, Dragić Glišić, Veljko Ristić, Miloš Milovanović, Sanja Močević, Bojan Josipović i Dragiša Grujičić.

Koalicija „Moja adresa: Srebrenica“ osvojila je pet odborničkih mandata, a odbornici su Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Zulfo Salihović, Salko Tursunović i Almir Dudić.

SDS će imati tri odbornika i to Momčila Cvjetinovića, Stamenka Katanića i Dragana Janjića.

DNS će u Skupštini imati dva odbornika i to Jovanu Rakić i Velibora Rankića.

Po jednog odbornika će imati DF (Dželaludina Nukić), Ujedinjena srpska (Miroslav Grujičić), SRS (Milorad Stanojević) i DEMOS (Nikola Simić).

 
 
Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.