Juni 17, 2021

Hoće li uskoro biti formirana lokalna vlast u Srebrenici?

Nakon što su svi izabrani odbornici prihvatili mandate u Skupštini opštine Srebrenica sada slijede međustranački pregovori i dogovori oko formrianja lokalne vlasti.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičič vodi pregovore sa predstavnicima političkih partija oko učešća u vlasti i raspodjele funkcija. Evo šta je nedavno rekao načelnik Grujičić po tom pitanju prilkom gostovanja u našem programu.

-          Želimo multietničku vlast i da zajednički radimo u korist građana. Tako smo radili i do sada kada smo imali situaciju da imamo 12 srpskih naprema 9 bošnjačkih odbornika, i u toj konstalaciji snaga smo dijelili funkcije na pola.  Zahvaljujući aktivnostima Bošnjaka situacija je drugačija i vjerovatno će Bošnjaci izgubiti neke pozicije, ali to neka zahvale svojim predstavnicima. Kao načelnik ću se truditi da sa svoje pozicije radim u korist svih građana, jer svi oni projekti koji su planirani su u interesu svih građana. Sigurno će Bošnjaci izgubiti neku poziciju jer je odnos sada 15 naprema 6, a do sada je bilo 11 naprema devet – rekao je Grujičić.

 

SNDS koji ima i najviše mandata u SO, sedam, zastupa stav da se vlast treba formirati prema izbornom rezultatu.

-          Načelnik opštine je zadužen da vodi određene pregovore sa političkim partijama oko eventualnog sporazuma. Mi smo imali opštinski odobr i donijeli smo odluku o politikama koje ćemo provoditi, potrebnim komisijama i prijedlozima za prvu sjednicu. Očekujemo da će se razgovori obaviti sa svim političkim partijama. Normalno i sa odbornicima iz reda koalicije „Moja adresa: Srebrenica“, i da ćemo odrediti određene principe i pravila, a to je prije svega izborni rezultat, i pravilo koje bi trebalo da bude isto za sve, a to je jedan odbornik jedna pozicija. U tom smislu trebaju se kretati dogovori do konačnog sporazuma koji treba da bude suština vlasti u naredne četiri godine. Sporazum bi trebao da sadrži i određene ekonomske reforme od strane svih nivoa vlasti, kao i određene dogovore oko budućnosti Srebrenice – kaže predsjednik OO SNSD-a Srebrenica dr Radomir Pavlović.

Koalicija “Moja adresa Srebrenica” ima pet odbornika, a klubu Bošnjaka u SO će se vjerovatno pridružiti i odbornica DF-a Dželaludina Nukić. U ime koalicije “Moja adresa Srebrenica” Alija Tabaković kaže da će predstavnici koalicije ubrzo održati sastanak na kojem će utvrditi principe i politiku djelovanja u narednom periodu.

-          U petak ponovno ćemo održati sastanak na kojem ćemo dogovriti principe o našem djelovanju kada je u pitanju opština Srebrenica. Očekujemo da u naše pregovore budu uključeni i predstavnici međunarodne zajdnice koji su poručili probosanskim partijama da prihvate mandate i da tek onda otvorimo o budućem radu lokalne zajednice i u Skupštini opštine Srebrenica. Ono oko čega imamo koncenzus i jedinstov jeste da način na koji je to rađeno prošli mandat je nama neprihvatljivo i ponižavajuće. Nemoguće je da u jednoj lokalnoj zajednici kao što je to Srebrenica gdje je počinjen genocid da Bošnjaci budu građani drugog ili trećeg reda. Kroz eventualne razgovore kada dođe za to vrijeme o ulasku u vlast ćemo tražiti ista prava i za Bošnjake i za Srbe. Srebrenica je specifična sredina i u njoj ne smiju da se dešavaju stvari kao u proteklom periodu. Kada mi iznesemo naše principe u petak, mi ćemo ih objelodaniti javnosti, međunarodnoj zajednici i predstavnicima srpskih političkih partija – rekao je Tabaković.

Predjsednik OO SDS-a Momčilo Cvjetinović kaže da očekuje da će se brzo formirati vlast, te da će se pregovori intenzivirati.

-          Što se tiče SDS-a mi smo spremni na razgovore sa svim političkim partijama. Nezvaničnih razgovora je bilo, a zvaničnih nije još. Očekujem da dođe do zvaničnih sastanaka kako bi se definisala skupštinska većina i raspodjela pozicija koje su u nadležnosti SO i načelnika. Biće teško sve to poredati, zbog toga što su pojedine partije vjerovatno zacrtale određene pozicije kao i prethodnih godina, i vjerujem da će biti potrebno mnogo truda. Nadam se da će se to sve poredati kakvi su bili izborni rezultati. S druge strane neizvjesnost je da li će predstavnici bošnjačkih partija uopće učestvovati u vlasti i na kojim nivoima – mišljenja je Cvjetinović.

Velibor Rankić, predsjednik OO DNS-a, očekuje da će ova stranka koja ima dva odbronika, učestvovati u vlasti.

-          Mi smo podršku dali zajedničkom kandidatu Mladenu Grujičiću. Nismo vodili razgovore do sada. U narednim danima ćemo imati opštinski odbor gdje ćemo imenovati delegaciju koja će obaviti razgovore sa političkim partijama koje su prešle cenzus. Očekujemo da budemo dio vlasti, jer je Grujičić kao naš kandidat pobijedio na izborima, i s tim želimo da i mi učestvujemo u vlasti – ističe Rankić.

Slična očekivanja ima i Milorad Stanojević, odbornik SRS-a u SO Srebrenica.  

-          Očekujemo da svi budemo dio vlasti. Do kraja sedmice trebali bi biti razgovori sa načelnikom, da vidimo kakva će biti dešavanja. Mislim da bi u narednoj sedmici mogla da se zakaže konstitutivna sjednica – rekao je Stanojević.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.