Novembar 26, 2022

Sjednica SO Srebrenica: Usvojen prijedlog budžeta opštine Srebrenica za 2021. godinu

Danas je održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je, između ostalog, usvojen budžet opštine Srebrenica za 2021. godinu.

Usvojen je budžet u iznosu od oko 11,5 miliona KM. Za budžet su glasali samo srpski odbornici, dok bošnjački odbornici nisu prisustvovali današnjoj sjednici.

- Mi zaista nismo mogli više da čekamo. Ovo je učinjeno jer je budžet opštine na privremenom finansiranju, i dalje odugovlačenje ucjenama i pritiscima bi doveli do tog da i naredna tri mjeseca budemo na privremenom finansiranju, što ne ide u prilog građanima, ni opštini. Ne možemo raditi nikakav kapitalan projekat dok ne usvojimo budžet. Bošnjaci koji su bojkotovali skupštinu treba da objasne građanima Srebrenice zašto to rade, jer ono što je bilo ponuđeno ne bi nikad niko nikom ponudio da se šest bošnjačkih odbornika dobije devet pozicija, a srpski odbornici devet pozicija. Čašu je prevršilo kada je tražena i deseta pozicija i onda uslovljavanja koja se ne tiču skupštine i lokalne zajednice, nego neki sporazum koji vrši pritisak na vrh Bosne i Hecegovine, vrh Republike Srpske, međunarodnu zajednicu, ambasade.  – kaže načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić koji dodaje da su ostavljene opcije za razgovor između bošnjačke i srpske strane.

- Rokovi su nas stisli i ne možemo da čekamo kada će se smilovati bošnjački političari i biti im sve potaman da bi došli da razgovaraju i prihvate što im se nudi. Mi smo bili u podređenoj poziciji iako smo dva puta odnijeli pobjedu na izborima, bili smo oštećeni. Da nije bilo te igrarije Ćamila Durakovića, Alije Tabakovića i Sadika Ahmetovića vjerovatno bi do sada bilo sve poredano i svi bi funkcionisali normalno. Isti akteri žele i dalje da uslovljavaju i koriste situaciju takva kakva jeste.

Grujičić je istakao da ukoliko ne dođe do razgovora i dogovora između Bošnjaka i Srba „da postoje alternativna rješenja“

- Ukoliko ne budu htjeli ovi predstavnici Bošnjaka da razgovaraju mi ćemo naći druge koji su stručni, kvalifikovani i koji žele da razgovaraju, ne moraju to biti odbornici – rekao je Grujičić.

Na današnjoj sjednici nisu vršena imenovanja predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, zamjenika načelnika opštine Srebrenica koji trebaju da budu iz reda Bošnjaka. Pored toga nisu vršena ni imenovanja načelnika opštinskih odjeljenja. Usvojen je zaključak da će u roku od 60 dana biti izvršen rebalans budžeta za ovu godinu.

- Želim da se zahvalim prisustniim odbornicima koji su razumjeli sve ono što sam tražio od njih, a to je da budu korektni, realni i da prihvate prijedlog budžeta kakav jeste. Ovo je budžet koji je morao da se usvoji, budžet je radila struka. Rebalans će biti za dva mjeseca i imat ćemo priliv novca dodatni, i u ovom periodu između dvije sjednice ćemo razogvarati o amandmanima – rekao je Grujičić koji je najavio da će ovih dana biti raspisani tenderi za određene projekte kao što je „izgradnja parking garaže, asfaltiranje puteva, izgradnja fasada na zgradama, liftova i drugih projekata“.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.