Novembar 26, 2022

Radno predsjedništvo SO Srebrenica održalo press konferenciju za medije

 
 

Članovi radnog predsjedništva Skupštine opštine Srebrenica (u sastavu najstariji odbornik Nikola Simić, i dva najmlađa Almir Dudić i Veljko Ristić) održali su danas press konferenciju za medije.

Koji je povod za sazivanje konferencije za medije pojasnio je predsjednik radnog predsjedništva Skupštine opštine Srebrenica Nikola Simić.

-          Mi smo danas odlučili da još jednom bošnjačke odbornike pozovemo,  da pozovemo opštinski odbor SDA, SBiH i DF da dostave prijedloge za skupštinske komisije i radna tijela , predsjednika Skupštine, zamjenika načelnika, i da prestanu sa opstrukcijom ulaska u vlast. Ukoliko to nastave tražit ćemo od Vlade RS-a da pokrene izmjenu zakona o lokalnoj samoupravi i člana 47. Takođe napominjemo da je istekom mandata starog saziva Skupštine opštine istekao i mandat načelnika odjeljenja opštinske uprave Srebrenica te je potrebno imenovati vršioce dužnosti istih i zakazati nastavak sjednice od strane Radnog predsjedništva SO Srebrenica. Na osnovu svega naprijed navedenog pozivamo bošnjačke predstavnike na potpisivanje Koalicionog sporazuma – rekao je Simić.

Medijima se obratio i Almir Dudić, odbornik i član radnog predsjedništva u SO Srebrenica.

-          Čuli smo predsjedavajućeg radnog predsjedništva koji je tu po automatizmu jer je najstariji odbornik. Prije svega ja se ograđujem od ovog svega što je on rekao, obzirom da sam ja prije pet minuta vidio ovo napisano. To je urađeno bez mene, i ja sam samo obaviješten da je zakazan press. Odazvao sam se. U ovome što je kolega pročitao optužuje se samo bošnjački blok i odbornici. Za koaliconi sporazum su potrebne dvije strane, a to je srpski i bošnjački blok. Zna se kako se konstituira  sjednica, tu je zakon jasan. Nije postojao sporazum, nisu postojali potpisi odbornika koji čine većinu, i bez tog je nemoguće konstituirati skupštinu. Nisu krivi samo Bošnjaci, nego i jedna i druga strana. Mogu pozvati i jednu i drugu stranu da razogvaraju. Bošnjački blok je opredjeljen za razgovor i dogovor, i funkcionisanju opštine Srebrenica sve u cilju boljih uslova i života građana. Ja ni oko čega ovog što smo čuli nisam konsultovan, ograđujem se. Pozivam srpski i bošnjački blok, zna se ko je zadužen za pregovore, pozivam ih da u što kraćem roku sjednu i dogovore se oko sporazuma, da se zna ko čini vlast, da se počne normalno funkcionisati - rekao je Dudić.

O razgovorima i pregovorima između srpskog i bošnjačkog bloka govorio je predsjednik OO SNSD-a Srebrenica dr Radomir Pavlović.

-          Mi smo više puta vodili razgovore, bili smo blizu kompromisa. U njihovim redovima, pošto imaju odbornike iz tri partije, nema usaglašenih stavova i onda za javnsot ispada to da postoji određena opstrukcija određenih pitanja. Mi smo Bošnjacima ponudili da dobiju onoliko vlasti koliko su Srbi imali kada je načelnik bio Ćamil Duraković. Mislim da je to dovoljna poruka bošnjačkog korpusu da dođu do razuma i potpisivanja Koalicionog sporazuma koji je zapeo oko jedne pozicije – rekao je dr Pavlović.

O pitanju pregovora između bošnjačkih i srpskih političkih predstavnika govorio je i odbornik Almir Dudić koji je još jednom pozvao na razgovore.

-          Bitnu stvar koju nisam rekao, a to je prva konsitutirajuća sjednica koja prekinuta. Čuli smo od kolege da će se tražiti izmjena zakona gdje će stajati da je sjednica konstituirana izborom potpredsjednika. Ja kako znam da je sjedncia nastavljena i da je izabran potpredsjednik što je mimo svih procedura i sve što je rađeno poslije toga je mimo procedura, jer je zakon jasno rekao kako se konstituiše skupština. Ja pozivam sve da se vrate u okvire zakona. Kako znam bošnjački blok je u pregovorima popuštao, ali uvijek kada bi se popustilo za tu jednu poziciju ili za neku stavku sporazuma onda bi se tražilo nešto dodatno. Dva ili tri rješenja s bošnjačke strane su nuđena, ali to nije naišlo na razumjevanje i nije postignut dogovor – rekao je Dudić

Medijima se obratio i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić koji smatra da je skupština konstituisana.

-          Obzirom da smo mi dobili upute iz Ministarstva lokalne uprave i samouprave. Nažalost i pored više navrata da  se dogovrimo za bošnjačkim političarima iz razloga što su oni postavili zahtjeve i ultimatume koji su u startu neprihvatljivi jer se ne tiču lokala. Taj sporazum ne može biti potpisan u onakom konceptu. Mi smo i danas uputili poziv bošnjačkim partijama koje imaju odbornike da dođu i prihvate ono što je ponuđeno, i da dostave imena v.d. načelnika. Mi ćemo morati da funkcionišemo i da izaberemo ljude koji će voditi odjeljenja i raditi sve one poslove koji su pred nama, a zaista imamo dosta projekata koji čekaju. Mi ćemo reagovati, i opet smo ponudili Bošnjake da razgovaramo. Ukoliko ne budu htjeli imenovat ćemo v.d. načelnike odjeljenja, i onda ćemo ići sa inicijativom prema Vladi da nam kažu kako da dalje funkcionišemo. Tražit ćemo promjenu zakona u kojem stoji da je skupština konstituisana kada se izabere predsjednik da tu stoji i potpredsjednik i onda ćemo moći da funkcionišemo – rekao je Grujičić.

 
 
Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.