Novembar 26, 2022

Obilježeno 28 godina od stradanja Bošnjaka na igralištima u Srebrenici

U Srebrenici je danas obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja srpske vojske ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole.

Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina njih preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su na snazi obilježavanju nije prisustvovao veliki broj osoba. Obilježavanje stradanja Bošnjaka je obilježeno na simboličan način tako što su 74 para obuće postavljene na tribine igrališta.

Kustos u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari i svjedok događaja od 12. aprila 1993. godine Hasan Hasanović održao je historijski čas.

- Čule su se eksplozije u blizini Srebrenice. Odjednom četiri metra ispred mene na ovom igralištu, eksplozija, detonacija. Par minuta nisam znao sa sebe. Kada sam se probudio vidio sam oko sebe izmasakrirana tijela, dječake, svoje prijatelje. Vrisak, plač. Oni koji su bili živi zvali su u pomoć. Palo je još nekoliko granata, a ja sam uspio pobjeći u jednu obližnju kuću. To je takva jedna tragedija da čovjek nije ni svjestan šta se desilo – rekao je Hasanović.

Bošnjački politički predstavnici u opštini Srebrenica, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su na ogradu igrališta stavili po jedan cvijet, i odali počast žrtvama. Fazila Efendić, predsjednica udruženja "Srebreničke majke" kaže da je „porazno što niko nije odgovarao za ovaj i druge brojne zločine“.

- Strah je bio ogroman taj dan, vidjelo se to u ljudima. Bila sam u Srebrenici taj dan, i to je sve bilo strašno.  Niko nije odgovarao za ovaj zločin, kao i za druge zločine nad Bošnjacima. Zločinci treba da budu kažnjeni – rekla je Efendić.

Današnjem obilježavanju zločina nad Bošnjacima prisustvovao je i Bakir Izetbegović predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA.

- Toga dana je ubijeno 74 mladih ljudi prije 28 godina, preko stotinu je ranjeno, i niko nije odgovarao. Mnogi koji su preživjeli će da poginu u danima nakon 11. jula. Mi smo tu u Srebrenici sa majkma, preživjelima, sa aktivistima „Moje adrese Srebrenica“ da budemo uz njih, pokažemo da nisu sami, da se sjećamo i da vidimo šta još treba uraditi da se rane ublaže, da ljudima koji nose užasan pritisak prošlosti, a nažalost i sadašnjosti pomognemo – rekao je Izetbegović.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.