Oktobar 03, 2022

Potpisan koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Srebrenici

U Srebrenici je danas potpisan sporazum između bošnjačkih i srpskih političkih predstavnika o učešću u lokalnoj vlasti. Koalicioni sporazum su potpisali s jedne strane predstavnici inicijative „Moja adresa: Srebrenica“, a s druge strane potpisnici su načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik OO SNSD-a Srebrenica Radomir dr Pavlović.

 - Danas smo potpisali sporazum o koaliciji i zajedničkom nastupu u SO Srebrenica. U ime srpskog bloka sporazum su potpisali SNSD i načelnik opštine Srebrenica, a u ime bošnjačkog bloka i inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ potpisnici su SDA, SBiH i DF. Sporazum ima više članova i govori o ekonomskom, političkom i drugom razvoju opštine Srebrenica. Dogovorili smo se da sutra idemo s nastavkom sjednice, da završimo konstitutivnu sjednicu izborom predsjednika, zamjenika načelnika i načelnika odjeljenja, i popunom skupštinskih komisija i radnih tjela. Nakon toga zakazat ćemo redovnu sjednicu – rekao je predsjednik OO SNSD-a Srebrenica Radomir dr Pavlović koji je istakao da su u okviru sporazuma predviđene i određene stvari koje se tiču rebalansa budžeta.

- Nastavka investicija, razvoja opštine i precizirane su određene podjele vlasti na pozicije koje će dobiti srpski i bošnjački blok. Nadam se da je ovo istorijski trenutak za Srebrenicu, poslije turbulentnih izbora koji su bili u Srebrenici, i ovo govori da ova lokalna zajednica može ići naprijed i da ćemo imati sigurnu skupštinsku većinu u interesu građana, i stanovništva koje ovdje živi. Projekti koji su započeti biće nastavljeni u narednom periodu. Ovo je važan dan u Srebrenici, da zajedničkim snagama možemo nastaviti da razvijamo Srebrenicu.

- Skupštinsku većinu će da čine sve pozicije koje ćemo raspodijeliti, a ja se nadam da će u okviru toga biti većina političkih partija – rekao je Pavlović.

U ime inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ medijima se nakon potpisivanja sporazuma obratio odbornik Zulfo Salihović.

- Koristim priliku da se zahvalim predsjednicima SNSD-a i predsjedniku SDA u Srebrenici koji su smogli snage da potpišemo ovaj sporazum o skupštinskoj većini u SO Srebrenica. Činjenica je i svjedoci smo da je u prethodnom periodu politička situacija bila komplikovana. Ipak, mi izabrani zvaničnici svjesni smo da moramo tražiti i uspjeli smo naći kompromis kako bi rješavali probleme građana. Potpisan je sporazum za skupštinsku većinu. Sutra, kako reće predsjednik SNSD-a, idemo u nastavak konstituirajuće sjednice gdje će se izabrati rukovodstvo opštine Srebrenica, i gdje ćemo krenuti u aktivnosti obezbjeđivanja boljih uslova života za građane Srebrenice. Drago mi je čuti danas ovdje od predsjednika SNSD-a i SDA da će sporazum imati podršku i predsjednika SNSD-a gospodina Dodika i predsjednika SDA Izetbegovića, te da će se uključiti svojim autoritetom i većinama koje imaju da pruže podršku ekonomskom razvoju opštine Srebrenica. Juče smo u posjeti imali gospodina Izetbegovića koji je uzeo i rekao da će potpisati ovaj sporazum koji je sastavni dio lokalnog sporazuma. Čuli smo od gospodina Pavlovića da će i Dodik potpisati sporazum. Na nama je ovdje da čuvamo, njegujemo i unapređujemo sporazum i uspijemo ostvariti benefite ovog sporazuma u korist svih građana Srebrenice – rekao je Salihović.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izrazio je zadovoljstvo što je potpisan sporazum.

- Izrazit ću zadovoljstvo što smo uspjeli da postignemo dogovor kako bi u funkciju stavili i na raspolaganje sve kapacitete opštine Srebrenica građanima koji su nas postavili na ove pozicije. Pokazali smo da smo odgovorni i dosljednji, i da se možemo da se dogovorimo ukoliko nema negativnih uticaja sa strane. Ono što je danas za pohvalu jeste što sporazum sadrži mnogo tačaka koje se odnose na ekonomski razvoj ili podršku opštini Srebrenica. Mislim da je to cilj svih nas, bez obzira da li smo zadovoljni sa određenim pozicijama ili nismo. Trebamo biti zadovoljni ukoliko stvorimo bolji život u Srebrenici, i to treba da nam bude prioritet i cilj političkih partija. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u pregovorima, koji su razumjeli jedni druge. Kao kandidat svih stranaka iz reda srpskog naroda ću potpisati sporazum sa svim političkim partijama kako bi svi bili zadovoljni oni koji su meni dali podršku kao zajedničkom kandidatu i svi bili zastupljeni u određenom dijelu javnih ustanova, opštinske uprave. Srebrenica ne smije da stagnira, izgubili smo mnogi i moramo ubrzanim koracima učiniti sve kako bi nadoknadili i realizovali sve što smo zacrtali, a ima dosta toga da se radi za dobrobit zajednice – rekao je Grujičić koji je dodao da današnjem sastanku i potpisivanju sporazuma nisu prisustvovali predstavnici drugih srpskih političkih partija.

- Oni danas nisu tu. Nismo razgovarali. Ovo je razgovor bio između partije SNSD i bloka „Moja adresa: Srebrenica“. Ja sam obavljao razgovore sa svim političkim partijama iz reda srpskog naroda, i mislim da ćemo postići taj jedan dogovor uz uvažavanje i poštovanje jedni drugih kako bi svi bili zadovoljni, i opet svi radili na zajedničkom cilju, a to je jačanje srebrenice – rekao je Grujičić koji se osvrnuo i na podjelu pozicija u okviru sporazuma.

- Prezicirali smo sa sporazumom. Uglavnom je princip zadovoljen, jedan odbornik jedna pozicija. Prioritet nam je da ovo što smo potpisali da se sutra provede u djelo, da se na skupštini konsitutiše ova vlast u Srebrenici, a naredna skupština će biti imenovanje direktora u javnim ustanovama gdje ćemo imati prostora da razgovaramo ukoliko neko bude nezadovoljan. Ono što je bitno jeste da smo stabilizovali političku situaciju u Srebrenici. Možemo sa pravom reći da nema problema – rekao je Grujičić.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.